Интернет брандинг

Според Дейвид Плъф мениджър на предизборната онлайн кампания на Барак Обама, подчертава важността на постоянството в брандинга. За Дейвид Плъф постоянството очевидно бе важна част – систематично, последователно и ежедневно да отправяш силни послания към хората, да ги въвличаш в действие, да не отправяш послания, които си противоречат.

Също така, Дейвид Плъф разказа колко е важно да се използват всички възможни канали за достигане до хората. Някои гледат телевизия, но не са в интернет. Други са в интернет, но не гледат телевизия. Трети са в социалните мрежи. Четвърти ползват активно е-мейл. Всички възможни канали за достигане до хората с посланията от кампанията на Барак Обама са били взети под изключително сериозно внимание от щаба на Плъф.

Трето, в опитите да се достигне по възможно по-убедителен начин до хората хората на Барак Обама са използвали не само текст, но и снимки и най-вече видео. Особено силни послания са се получавали, когато Дейвид Плъф и колегите му са дали възможност на хората да публикуват видео клипове в сайтовете на Обама, в които обясняват, от първо лице, защо ще гласуват за него, защо подкрепят една или друга негова инициатива, защо правят своя избор. Подобни видео клипове са създавали автентичност и със силата на визията и рекламата от уста на уста са достигали до нови и нови хора, при това по много убедителен начин.

Друго важно нещо, за което спомена Плъф в презентацията си за онлайн брандинг тактиките е използването на различни реклами, предназначени за различни хора. В телевизии с предимно дамска аудитория са използвали едни реклами. Съвсем други са били в спортния канал ESPN. Трети – в интернет. Рекламите са били с различно съдържание, различна продължителност и различни послания.

В контекста на рекламите, Плъф спомена, че положителна роля са изиграли иновативните 2 минутни реклами, за разлика от стандартните 30 секундни спотове. При 2 минути за реклама привидно екипът на Обама е плащал повече, а е получавал по-малък брой излъчвания, но се оказва, че именно при 2 минутния формат има възможност за иновация – не за бързо и кратко рекламно послание, а за цяла реч. В рамките на 2 минути Барак Обама е излизал пред аудиторията и е говорил за различните идеи, които планира да реализира, ако бъде избран за президент. Това, според Плъф, се е оказало печеливш ход.

Друга важна част от онлайн кампанията на Обама е било предоставянето на максимално подробна информация на хората – много по-богата от тази на официалните държавни източници. Става дума за създаването на сайтове с информация от типа на “как става регистрацията за гласуване на изборите”, “къде може да се гласува” и т.н. Според Плъф информацията е много важен момент – без достатъчно информация хората трудно могат да се мобилизират и да се въвлекат в действие. За целта са се използвали и Google Adwords кампании, за рекламиране на информационните сайтове в подкрепа на Барак Обама.

Отчитайки факта, че хората получават информация от различни източници, и вземайки предвид, че гласоподавателите на Барак Обама са били в голямата си степен млади хора, или негласували досега, в значителен процент афро-американци или испаноговорящи, за щаба на Обама е било важно да популяризират своя кандидат не само чрез традиционните медии, а и през локални сайтове и популярни блогове. Според Дейвид Плъф това е момент, който не бива да се изпуска, тъй като по-малките сайтове или блогове нерядко са по-добре таргетирани и вършат много добра работа.

В презентацията си за онлайн брандинг тактиките Дейвид Плъф отбеляза важността на това да познаваш хората, до които се опитваш да достигнеш и да им въздействаш да сторят нещо. Щабът на Обама, благодарение на всевъзможните комуникационни канали (сайтове, блогове, социални мрежи) е събрал огромна и подробна база демографски данни, която е използвал при вземането на решения каква да бъде следващата онлайн стъпка в битката на Обама с Джон Маккейн.

И най-накрая, Дейвид Плъф спомена нещо любопитно за маркетинга от уста на уста. Той каза, че тъй като много млади хора са били запознати с кампанията на Обама благодарение на подробната информация и всевъзможните комуникационни канали, тези хора са се почувствали така въвлечени в идеята да вземат участие в раждането на нещо ново, че са повлияли силно на немалък процент възрастни – техните родители. За родителите се оказало изненадващо да разберат, че децата им са толкова силно ангажирани към нещо и били много по-склонни да обмислят внимателно (или преразгледат) своя личен избор за кого да гласуват.

Това са накратко всички най-важни точки в презентацията на Дейвид Плъф за брандинга и онлайн брандинга. Както самият той каза, вероятно голяма част от тях могат да се използват и в деловия свят, в опитите за привличане на повече съмишленици и последователи на една или друга марка.

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/508_attach_3954_normal.jpg

Източник: Нова Визия