Елементи на брандинга

Едно от най-важните решения, които трябва да вземете, когато стартирате нов бизнес и то още в самото начало е да изберете името на Вашата фирма, фирменият знак (лого) и правилата за използването на фирмения знак. Името трябва да рефлектира на пазарната Ви ниша, позиционирането на бизнеса Ви, да кореспондира на фирмената Ви идентичност и да достига лесно и бързо до Вашите клиенти. В повечето случай Вашето собствено име (както повечето фирми от средния и малкия бизнес имат навика да използват) не означава нищо за Вашите клиенти.


Ето и някои тайни, които ще Ви помогнат да изберете правилно името на Вашата фирма:

Името на фирмата трябва да подсказва какъв е нейния бизнес. Например: JNN & Associates - Marketing Consultants; ABC Дизайн & Комюникейшън - фирма, специализирана в областта на /Web/ дизайна и комуникациите /в Интернет/ и осъществява курсове по Web дизайн от А и Б.

Името трябва да предоставя развитие. Например, ако името на Вашата фирма е XYZ Софтуер, то тя никога няма да може да се позиционира като фирма, продаваща хардуер и ще трябва да остане специализирана и да се развива само в областта на софуера.

Името трябва да бъде лесно за произнасяне, лесно за запомняне и писане. Отпечатайте го, покажете го на различни хора разберете какво мислят за него.

Името трябва да е ясно и да показва какво прави фирмата за нейните клиенти. Например: ДИР.БГ - портал и търсачка в Интернет; МТел; НетБГ - Интернет доставчик в България; Сити Експрес - бързи куриери и др.

Името на фирмата трябва да подхожда на нейното лого, нейния слоган и на нейната идентичност

Името трябва да е позитивно, уникално, атрактивно и да не Ви ограничава.

Изборът на име на фирмата /или продукт/ е трудно решение. Когато го изберете добре е проверите има ли регистрирана друга фирма с такова име, за да нямате след това проблеми с регистрацията му. Съществуват три типа имена на фирми: родови, описателни и измислени. Адвокатът Ви ще Ви посъветва най-вероятно да изберете измислено име за да не нарушите правата на някое съществуващо.

Измислените имена не предизвикват никаква асоциация в съзнанието. Никой не знае как изглежда например името XEROX. Проблемът с измислените имена е, че е необходимо много време и средства, за да се наложи името, тъй като само по себе си, то не позиционира бизнеса или продукта. Но след като се наложи веднъж в съзнанието, то се превръща в нарицателно. Хората казват "Моля Ви, направете ми едно ксеро-копие!" Така преди години, един съботен ден в офиса на фирмата, в която работех влезе млад мъж и ме попита: "Имате ли ксерокс?", а аз му отговорих "Не, съжалявам имаме копирна машина на CANON, но мога да Ви направя копие на документа!" Така, че виждате името XEROX се свързва с копиране.

Описателните имена е много трудно да бъдат защитени, но пък помагат на фирмата или продукта/ да се позиционират моментално. Например: "МаркетТест" , "Маркетинг комуникации", "Обединени програмисти" и др. Тези имена веднага и много лесно позиционират типа бизнес към съзнанието на потенциалните клиенти. С много малко маркетинг средства и сравнително бързо те биха могли да наложат своето име.

Родовите имена, виртуално са незащитими, но имат възможността телеграфически да показват какъв е бизнеса. Например: "International Business Machines (IBM)", "Mister Donut", "General Foods" и др. Родовите имена позиционират фирмата, но тя няма идентичност. Вие сами трябва да я изградите.


След като изберете името на фирмата трябва да създадете фирмения знак или логото на фирмата. Логото е визуалният знак на името на Вашата фирма и напомня на потенциалните Ви клиенти кои сте Вие и какво правите за тях. Логото има голямо значение за успеха на Вашата фирма. Няколко внимателно съставени линии и/или форми и цветове могат действително да оптимизират маркетинг инвестициите и времето за налагане на Вашето лого. Логото помага за позиционирането на Вашата фирма в съзнанието на потенциалните Ви клиенти. В днешния глобален свят където имаме само секунда време, за да привлечем вниманието на нашите клиенти, логото наистина играе жизненоважно решение.

Логото помага на фирмата да разграничи своя бизнес сред хилядите други. Повечето хора са визуално ориентирани и запомнят графични символи и цветовете на логото. То трябва да съответства на името на фирмата и на нейната идентичност. Единственият начин хората да запомнят логото е да бъдат създадени правила за използуването му, т. нар. "Ръководство за фирмена идентичност" (за които ще говорим по-късно) , и тези правила да бъдат следвани постоянно. Използвайки идни и същи цветове, разполагайки логото на едни и същи места във всички маркетинг и комуникационни материали, ще наложите Вашето лого по-бързо и на по-ниска цена!

Логото трябва да утвърждава идентичността на бизнеса чрез цветовете, дизайна и разположението си. Много видове бизнес изискват използването на специфичен цвят или цветове, за да спечелят битката за клиентите. Тези цветове помагат на фирмата да завоюват достойно място в съзнанието на потенциалните клиенти. Цветът на Coca-Cola e червен! Той се използува навсякъде: в логото, маркетинговите материалите, в рекламите, в знаците, в опаковките, в етикетите и т.н. За да получите повече информация за цветовете и тяхното влияние върху идентичността изпратете празен e-mail на адрес: colours@sendfree.com

Съществуват три базови възможности за избор на лого:

  • Специфично
  • Качествено
  • Абстрактно


Ако имате възможност да позиционирате Вашия бизнес по безспорен начин, специфичното лого е идеалното маркетинг оръжие. Логото на Apple Computers е един безспорно велик пример на специфично лого.

Качественото лого предоставя на потенциалните клиенти солиден, лесно запомнящ се образ, който подсилва позиционирането на фирмата, комюникирано чрез рекламата, маркетинговите материали, директната поща, Интернет и т.н. Понякога логото съдържа името на фирмата, но не е задължително. Качественото лого подходящо за фирми, които имат големи маркетингови бюджети и съответно много рекламират. Примери за качествено лого са: IBM, Nike.

Запомнете, че когато започвате Вашия бизнес, "качественото" лого не означава нищо. Ако нямате стабилни маркетингови бюджети, които да му придадат значение, то логото ще остане на виси само в пространството и няма да помогне за позиционирането на Вашия бизнес.

Абстрактното лого е точно това - абстрактно. За да добие значение, винаги добавяйте типа бизнес към него. Последните проучвания сочат, че по-малко от половината ТОП 100 "brands" се разпознават от анкетираните без името на фирмата.

Важно е да инвестирате време и средства за създаването на Вашето лого. Формите и цветовете и реакцията на потенциалните Ви клиенти към тях са от изключително значение. Проучванията показват, че формите и цветовете въздействат по различен начин. Ако ги използвате правилно във Вашето лого, маркетинг материали, реклами, презентации и т.н. ще победите конкуренцията. Затова нека разгледаме Таблици 1 и 2. Използвайте ги, когато създавате логото на Вашата фирма и маркетинг материали, за да въздействате на Вашите потенциални клиенти.

Използвайте професионални фирми за маркетинг консултации и фирми за дизайн, когато създавате логото на Вашата фирма. Имайте в предвид (казвам го и на професионалните дизайнери), че логото на фирмата трябва да се свързва с индустрията, в която е бизнесът на фирмата Ви. Анализирайте най-добрите фирмени знаци от Вашата индустрия, преди да приемете предложението на маркетинг консултанта или дизайнера. В света вече все по-често екипите за създаване на лого, корпоративна идентичност, реклами, директен маркетинг и т.н. се състоят от маркетинг консултант, маркетинг специалист, специалист по писане на текстове (copy writer) и дизайнер. Необходими са години, за да създадете Вашия "brand" и да го наложите в съзнанието на клиентите Ви. Когато вече сте създали Вашето лого не го променяйте, освен ако не желаете да репозиционирате Вашия бизнес.

Следващата стъпка след създаването на логото на Вашата фирма е да създадете правила за неговото използване, да изберете фирмени цветове и фирмени шрифтове, които са съставна част от идентичността на фирмата Ви. За тази цел маркетинговата агенция Ви изготвя и предлага на Вашето внимание "Ръководство за фирмена идентичност" (Corporate Identity Guideline).

"Ръководството за фирмена идентичност" съдържа:

  • Логото - в отпечатан и електронен вид, неговите размери, цветове

Правилата за неговото използване - къде се поставя то върху фирмените визитки, бланки, пликове, маркетинг материали, промоционални материали, рекламни сувенири, Web страницата и др.

  • Фирмени цветове
  • Фирмени шрифтове
  • Мостри на логото, фирмените цветове, шрифтове.


Използвайки правилата, заложени в "Ръководството за фирмена идентичност" Вие ще можете за по-кратко време, с по-малко повторения на логото и с по-малко маркетинг средства да наложите Вашия "brand".

И запомнете, важно е избор на име, дизайн на лого /в зависимост от индистрията/, избор на фирмени цветове и шрифтове, фирмените материали, изготвяне на бизнес цели, маркетинг план, маркетинг календар и т.н.

Никога нямаме и втори шанс за добро първо впечатление. Това в много висока степен е валидно за всичко, което правим, дори и за най-простите неща. Затова всичко, което е свързано с Вашия бизнес е маркетинг. Започвайки от името на фирмата, логото, фирмените визитки, бланки и т.н. до изграждане на Вашия "бранд" и превръщането на Вашите клиенти в постоянни клиенти, предпочитайки Вашите продукти и услуги.

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/508_attach_3956_normal.jpg

Източник: Нов дизайн